Groep Geel (1-2)

Wij, in groep 1-2, zijn de jongsten van De Zomergaard. We vinden het erg leuk dat jullie een kijkje nemen bij ons op de site! We willen jullie graag laten zien wat er allemaal in onze klas gebeurd. Ga je mee?

Binnenkomst

Elke dag werken komen we rustig binnen tussen 8:20 - 8:30. We pakken een boekje om te lezen of kletsen rustig in ons groepje. De juf kan dan om 8:30 echt beginnen, er is namelijk zoveel om te doen en te leren in de klas. We beginnen altijd met het bespreken van de kalender en het weer. Daarnaast bekijken we met elkaar het programma, zodat we weten wat ons te wachten staat.

 

Thema

Wij werken elke dag aan ons thema. Vaak sluiten wij met ons thema aan bij de andere groepen, maar we kiezen er ook wel eens voor om een eigen thema te draaien. We werken namelijk aan thema's die bij onze beleving passen. We wisselen dit vaak af zodat we geboeid blijven. Op deze manier vinden wij het leuk om nieuwe dingen te leren en leren wij ook makkelijker.
De juf houdt de ouders goed op de hoogte door de doelen op het whiteboard te noteren en alle belevingen tijdens het thema door middel van een blog op Schoudercom te zetten. Zo kunnen we thuis ook praten over wat er allemaal op school is gebeurd.

 

In de kring

We vinden het gezellig om met elkaar in de kring te zingen, praten en werken.  Zo leren we elke dag nieuwe dingen op gebied van taal, rekenen en op gebied van onszelf en alles om ons heen.

Met taal zijn wij heel druk met letters en klanken, dit wordt steeds verder uitgebreid waardoor we ook bezig zijn met woorden en zinnen. We worden er steeds beter in!
Ook het lezen van boekjes doen we graag. De juf leest dan een verhaal voor en dan gaan we erover praten. Er zijn namelijk zoveel dingen die wij kunnen leren van boeken!


Met rekenen doen wij veel met cijfers, maar naast de cijfers hebben we het eigenlijk over heel veel meer! Zo zijn wij bijvoorbeeld bezig met meten op verschillende manieren, het lezen van een plattegrond en het volgen ervan, daarnaast bespreken wij elke dag de kalender.
Tijdens de lessen van 'De Vreedzame School' bespreken we dat het leuk is dat we allemaal anders zijn, maar dat we toch bij elkaar horen. Iedereen mag er zijn op zijn of haar manier! Wij leren hoe we elkaar goed kunnen helpen, lief voor elkaar kunnen zijn en voor elkaar kunnen zorgen. We geven elkaar opstekers (complimenten) en leren hoe je kunt zeggen dat je iets niet wilt of juist leuk vindt. Aap en Tijger helpen ons gelukkig bij alles, waardoor wij altijd een fijne groep zijn voor iedereen. Zo hebben we samen met Aap en Tijger de regels in de klas gemaakt en allemaal onze handtekening erbij gezet. Kijk deze regels gelden er allemaal in onze klas:

  

 

Spelen en werken

In de klas spelen we graag in hoeken en met verschillende materialen. Dit kunnen wij kiezen op het kiesbord. We kunnen dan bijvoorbeeld kiezen om te spelen met materialen uit de taal-, reken- en puzzelkasten, constructiebakken, de zand-watertafel, lichttafel, en nog veel meer. Ook mogen wij op de gang spelen. Daar spelen we dan graag in de poppenhoek, themahoek, bouwhoek, met de treinbaan of het poppenhuis.
De juf zorgt ervoor dat er veel gewisseld wordt met materialen en werkjes, zodat we ons niet hoeven te vervelen en ons breed kunnen ontwikkelen.

  

Naast al het spelen, werken wij ook heel hard! Elke week hebben we een weektaak op het planbord klaarstaan waarop verschillende werkjes staan die van de juf gemaakt moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld het ontwikkelingsmateriaal zijn, een knutsel die we moeten maken, op het digibord of het werken met cijfers en letters. We mogen zelf onze weektaak plannen, maar soms is het toch fijn dat de juf ons er mee helpt.
De weektaak bouwen we rustig op in groep 1 maken we bijvoorbeeld minder werkjes dan in groep 2. Daarnaast maken we de werkjes zoveel mogelijk op ons eigen niveau.

 Eten & drinken

Op de lange dagen (maandag, dinsdag en donderdag) eten wij twee keer op school. Op de korte dagen (woensdag en vrijdag) eten we één keer samen. Zo eten wij de eerste pauze fruit en soms een koekje. Onze afspraak is dat we op maandag en dinsdag een koekje of fruit mogen eten. Op woensdag, donderdag en vrijdag eten we allemaal fruit, want dat is gezond voor ons! We krijgen nu zelfs extra fruit via het project 'Nationaal Schoolfruit'. Op deze manier krijgen we ook fruit wat we nog niet kennen. Dit proeven we allemaal en vaak smikkelen we er met z'n allen van! In de tweede pauze eten wij heerlijke boterhammen die papa en mama voor ons hebben gesmeerd. Mmmmm!
Tijdens de pauze leest de juf een verhaaltje voor, kletsen we gezellig met elkaar of luisteren we naar muziek of luisterverhaal.

Buiten spelen en gymmen

Buitenspelen vinden we heerlijk! Bellen blazen, stoepkrijten, fietsen, in de zandbak, tikkertje, van de glijbaan of op het klimrek. Het is bijna teveel om op te noemen, maar we doen het allemaal.
Naast het buitenspelen bewegen wij ook twee keer per week in de gymzaal. Als het heel veel regent mogen we er vaker spelen. De ene week klimmen en klauteren we in de toestellen en de andere week doen we verschillende spelletjes samen met de juf. 

Televisie

We vinden het ook leuk om tv te kijken, dit doen we één keer in de week als we terugkomen van de gym. Samen kijken we naar "koekeloere" en soms iets anders via de site van Schooltv. Het filmpje passen we namelijk altijd aan het thema aan. 

Schoudercom

Via Schoudercom staat de juf in contact met ouders, zodat we met z'n allen goed kunnen samenwerken. Schoudercom heeft verschillende mogelijkheden. Zo kunnen er berichten worden gestuurd door ouders aan de juf en de juf naar de ouders, de kalender wordt er bijgehouden, er worden afspraken gemaakt voor gesprekken en de juf schrijft geregeld een blog over wat er in de klas allemaal gebeurd.

Verjaardag vieren

Wanneer we jarig zijn mogen we het vieren op school. Er staat dan een prachtige verjaardagsmuts klaar die de hele dag op mag! Op die manier voelen we ons echt jarig. Bij een verjaardag hoort een feestje. We zingen in de kring de liedjes en een leuke activiteit die de jarige uitkiest. Na het feestje worden de kaarsjes uitgeblazen op de verjaardagstaart. Tijdens het eten en drinken mag er dan getrakteerd worden. We trakteren iets wat wel zelf lekker vinden, maar proberen het wel gezond te houden.

Leerkracht

Maandag t/m vrijdag:                         juf Tessa
Wilt u in contact  komen met de leerkracht van deze groep? Stuur een berichtje naar tessa.elferink@dezomergaard.nl 

Contactgegevens

Wagenmaker 3

3411 WN Lopik


0348-552151

directie@dezomergaard.nl

Schooltijden

Maandag

08:30 - 14:30

Dinsdag

08:30 - 14:30

Woensdag

08:30 - 12:30

Donderdag

08:30 - 14:30

Vrijdag (groep 1 & 2)

08:30 - 12:15

Vrijdag (groep 3 t/m 8)

08:30 - 14:30

Kalender